Beskrivelse av fag gjennomført av
Jakob Breivik Grimstveit
ved DPH Bergen

1. Semester

MET14 Systemutvikling I

(Obligatorisk fag 1. semester)

Mål

Studentene skal få en oversikt over sentrale problemstillinger innenfor systemutvikling. Kurset setter først systemutvikling inn i en større sammenheng, hvor det forkuseres på anvendelser av IT. Studentene skal kunne redegjøre for de forskjellige faser i en systemutviklingsprosess, hvordan systemutviklingen organiseres, og hvilke metoder som benyttes i hver fase. Det legges vekt på de tidlige fasene (analyse) i systemutviklingen.

Innhold

Gjennomføring

Forelesninger og lærerstyrte øvinger, seks timer pr. uke.

Det forutsettes innlevering av to obligatoriske oppgaver.

Evaluering

Skriftlig eksamen, fem timer, ingen hjelpemidler. Hele eller deler av eksamen kan gis som flervalgsoppgave.

Litteratur

Whitten/Bentley: System Analysis and Design Methods, 4th ed. IRWIN forlag, 1998. ISBN 0-256-19906-X.

Nickerson: Business Information Systems, Addison-Wesley, 1998, ISBN 0-321-01378-6

Notat om forandringsanalyse

 


PROG14 Innføring i programmering

(Obligatorisk fag 1. semester)

Mål

Studentene skal lære grunnprinsippene for datamaskinens oppbygging og virkemåte. De skal videre få innsyn i hva programmering er og hvordan programvare blir laget. De skal selv bli i stand til å lage enkle programmer.

Innhold

Gjennomføring

Forelesninger og lærerstyrte øvinger, seks timer pr. uke.

Det forutsettes innlevering av to obligatoriske oppgaver.

Evaluering

Skriftlig eksamen, fem timer, ingen hjelpemidler. Deler av eksamen kan gis som flervalgsoppgave.

Litteratur

Quale/Havnen: C++ og objektorientert programmering, 2. utg. Universitetsforlaget, 1998 ISBN: 82-00-12727-3.
Kompendium i PROG14, DPH, 1999

 


PROJ10 Prosjektoppgave i edb-bruk

(Obligatorisk fag 1. semester)

Mål

Hovedmålet for prosjektoppgaven er å gi kunnskaper om og praktisk trening i prosjektarbeid.

Prosjektarbeidet i første semester skal legge grunnlaget for senere og større prosjektoppgaver ved å innøve gode arbeidsvaner og gi trening i bruk av anerkjente metoder for prosjektarbeid.

Studentene skal lære gangen i et prosjektarbeid - fra problembeskrivelse og formulering av målene for oppgaven, innhenting av nødvendig informasjon, bearbeiding av informasjon, og fram til skriftlig og muntlig presentasjon av resultatene fra arbeidet.

Det legges særskilt vekt på å innøve bruken av teknikker, arbeidsformer og verktøy som omfattes av prosjektmetodikken "målrettet prosjektstyring". Det legges også vekt på å øve studentene i å arbeide i grupper, inkludert bruk av møter som en formell arbeidsform for å treffe beslutninger om mål og framdrift for prosjektet.

Prosjektoppgaven skal hjelpe studentene til å forstå hvorfor og på hvilke måter edb tas i bruk på de samfunnsområdene som dekkes av prosjekttemaet.

Tema

Prosjektoppgaven skal ta opp en problemstilling knyttet til bruk av edb i en bedrift, en offentlig virksomhet eller i samfunnet forøvrig.

Gruppestørrelse
Fem - syv studenter.

Oppgavens kompleksitet

Prosjektoppgaven er studentenes første forsøk på prosjektarbeid. Oppgaven skal derfor ikke være spesielt faglig komplisert, eller innebære store krav til problemløsning. Selve treningen i arbeidsformen vil kreve stor innsats.

Oppgaver

Som utgangspunkt for prosjektet gis en samling temaer av høgskolen. Studentene får muligheter til å påvirke valg av tema for eget arbeid. Temaet formuleres slik at det gir prosjektgruppen en første oversikt over hva som skal gjøres. En god del av arbeidet innledningsvis vil bestå i å lage en god og håndterlig problemstilling og sette opp målene for prosjektet.

Gjennomføring

Det vil bli gitt undervisning i følgende emner: Prosjektplanlegging og -styring, (herunder Gantt-diagrammer), prosjektkommunikasjon, møteteknikk, prosjektrapportering og muntlig presentasjonsteknikk.

Prosjektarbeidet er en viktig del av læringsprosessen. For å sikre at studentene får størst mulig utbytte av prosjektarbeidsformen, vil prosjektgruppene få veilning under arbeidet.

Evaluering

Framdriften av prosjektarbeidet blir regelmessig kontrollert av veileder ved hjelp av prosjektstyringsverktøy og møter.

Gruppens arbeid skal dokumenteres i en rapport. Gruppen skal også presentere sitt arbeid overfor veileder, sensor og en gruppe av medstudenter. Etter presentasjonen skal de svare på spørsmål fra tilhørerne. Ved denne presentasjonen må alle prosjektdeltakerne være aktive.

Evaluering skjer på grunnlag av rapporten og prestasjonene under den muntlige framføringen.

Prosjektarbeidet vurderes til "Bestått", "Ikke bestått" eller "Må kompletteres". Gruppens medlemmer vurderes individuelt på samme måte. Hvis gruppen eller noen av dens medlemmer får karakteren "Må kompletteres", vil man ved å gjøre de ønskede kompletteringer tilfredsstillende, kunne oppnå karakteren "Bestått", ellers regnes karakteren som "Ikke bestått".

Litteratur

Andersen/Grude/Haug: Målrettet prosjektstyring, 3. utgave, NKI Forlaget, 1993. ISBN 82-562-2920-9.

Andersen/Schwencke: Prosjektarbeid - en veiledning for studenter, 2. utg., 1997, NKI Forlaget. ISBN 82-562-4373-2.

Tilbake